ftp.maixap.tv maixaptvkz » Façana Teatre Albert Camus

Projectes


InfoSota una llicència Creative Commons

Façana Teatre Albert Camus

Disseny de la façana del nou teatre Albert Camus en col·laboració als alumnes del Col·legi Públic Sant Lluís.

Blog del procés de treball

02 / 2012: Començam el projecte de façana del teatre de Sant Lluís!

Instal·lades per passar una temporada a Menorca, iniciam la col·laboració amb el despatx d’arquitectes Gomila i Enrich [ubicat a Maó], per a la intervenció a la façana del nou Teatre de Sant Lluís [Menorca].

El Teatre s’ubicarà en el nº 58 del carrer de Sant Lluís, el carrer principal del poble, al lloc on hi havia el Centre Cultural, construït a principis del s.XX i utilitzat fins fa pocs anys. L’edifici es va haver de tancar per manca de compliment de la normativa en vigor. A més, la distribució d’aquest edifici havia quedat antiquada i la remodelació implicava un canvi radical en la concepció dels nous espais.

Pel que fa a la distribució interior, la nova proposta dissenya l’espai central perquè sigui un gran espai polivalent. Els usos més freqüents seran el de teatre, sala de conferències i sala de ball. En aquest sentit, el projecte proposa situar una grada plegable que doni servei quan es realitzin representacions o altres activitats que necessitin de l’escenari, i quedi emmagatzemada al soterrani quan la sala s’utilitzi com espai de ball, exposicions o altres activitats que necessitin d’un espai lliure. També es podran obrir les portes corredisses que comuniquen amb el hall i connectar directament l’espai interior amb el carrer. Aquesta situació permetrà realitzar tot un grapat d’activitats que necessiten un espai obert connectat al carrer, com la tómbola, una de les activitats més populars del poble.

La nostra intervenció serà a la façana, partint de la composició base de tres elements [superfícies planes de formigó blanc]: una de 2,5 metres d’amplada per 3 metres d’alçada que és a la planta baixa, la més gran de 11,5 metres de llarg per 6 d’alçada que està elevat tres metres del carrer i la vertical, de 3 metres d’amplada i 9 d’alçada.

Per llegir més sobre la història del poble [sobretot des del punt de vista urbanístic] i el projecte arquitectònic pots consultar la pàgina Context de l’espai Wiki del projecte!

03 / 2012: Palpant el terreny

Primera visita d’obres per començar a palpar el terreny. L’obra avança a la planta soterrani, on ja hem començat a experimentar amb les textures del formigó encofrant diferents murs.

Recercam textures, objectes per aconseguir-les, arquitectes que experimentin amb el formigó; Els murs i interiors dels edificis de Lina Bo Bardi, les paraules encofrades a la façana exterior del Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí, el mur exterior del Parlament Escocès d’Enric Miralles, la llosa que anuncia la botiga Olivetti de Carlo Scarpa o el conjunt d’òrgans de vent de formigó al desert de Dani Karavan són algunes de les construccions que ens comencen a rondar pel cap.

03 / 2012: Esbossant la proposta.

Abans que res, just a l’inici dels primers esbossos de la proposta, decidim que partirem de quatre idees que ens agradaria aconseguir amb la façana:

– Que reflexi el moment de construcció de l’edifici.
– Que mantengui relació amb l’activitat que es desenvolupa dins, de manera que també ens parli de quin tipus d’edifici es tracta.
– Que connecti amb el lloc on s’ubica, és a dir amb l’entorn i amb les i els habitants del poble.
– Que dóni continuïtat als elements arquitectònics que identifiquen l’urbanisme de Sant Lluís: les façanes blanques i llises [sense elements volats] i la continuitat de la línia de cornisa als carrers del centre.

A partir d’aquí, prenem el so i la paraula com a dos elements amb els que podem vincular l’interior i l’exterior: per una banda perquè són significatius i constants en relació a les activitats que es desenvoluparan dins del Teatre i, per l’altra, per la seva importància en la representació i percepció de l’entorn.

Així, proposam la plasmació del paisatge sonor i la cultura popular oral de Sant Lluís en el moment de la construcció del Teatre. Els espectres freqüencials de sons característics del poble, paraules i expressions que diuen o deien els lluisers i lluiseres i el moviment de les boques pronunciant-les conformaran una composició que quedarà gravada al formigó blanc de la façana.
Aquesta idea ve lligada al desig d’iniciar una estreta col·laboració de base, des de l’inici i durant tot el procés amb els habitants de Sant Lluís, com a bons coneixedors del seu entorn i evidenciant la importància del procés col·lectiu en el disseny d’un edifici d’ús públic.
Davant la necessitat d’haver d’acotar la col·laboració amb un col·lectiu concret i la bona relació, disposició i energia del Col·legi Públic de Sant Lluís, proposam als fillets i filletes treballar juntes!

Si vols llegir més sobre els arguments i referents de la proposta pots fer-ho a la pàgina Concepte de la Wiki!

02/2012: Col·laboració amb el Col·legi Públic de Sant Lluís

La recepció de la proposta per part de la direcció i d’algunes mestres de l’Escola de Sant Lluís ha estat boníssima, així que començam a articular-ho tot amb molta energia!
Després d’un parell de trobades amb l’equip de mestres implicades amb el projecte ja tenim l’estructura dels tallers ben concretada; En farem dos, un de cartografia sonora i l’altre de cartografia de la cultura oral, de 3 sessions cadascun:

Taller 1: Cartografia sonora de Sant Lluís
Hi participaran els alumnes de Tercer A, Cinquè A i Cinquè C; l’objectiu és treballar amb els sons propis de Sant Lluís, els que conformen el seu paisatge sonor; tant aquells que caracteritzen el poble [Joc de Bolla, molí, vent de tramuntana…] com els que formen part de la quotidianitat dels fillets [per exemple del camí de casa a l’escola a peu].

Taller 2: Cartografia cultura oral de Sant Lluís
Hi participaran els tres cicles de primària i els objectius són treballar amb la cultura oral i parla del poble de Sant Lluís i amb la producció de motlles de boques.
A partir dels reculls de paraules fets a la sessió anterior, farem motlles de guix de les boques pronunciant una síl·laba o so d’un mot o part d’una expressió.
La tècnica utilitzada serà cobrir la boca i voltants de tires de bena de guix humides, modelatge molt senzill amb els dits, esperar un minut a la mínima solidificació i extracció del motlle.

Si vols llegir més sobre els tallers pots fer-ho a la Wiki del projecte!

04 / 2012: Taller cartografia sonora

Sessió 1
Ahir vam fer la primera sessió del Taller de Cartografia Sonora amb les filletes i fillets de Tercer A, Cinquè A i Cinquè C i les seves mestres, Iván, Anna i Gari, tot un plaer! ;]
Després de posar en comú les anotacions de sons que han anat fent els fillets aquests darrers dies, hem anat ubicant-los al plànol de Sant Lluís i al mapa de tot el Terme Municipal que teníem penjats a l’aula, tot classificant-los emprant gomets de colors.

Gravacions
Després d’haver analitzat el plànol i mapa gegants cartografiats col·lectivament a la sessió anterior, hem triat alguns dels sons [segons freqüència d’aparició a la cartografia, representativitat, facilitat d’enregistrament..] i els hem anat a gravar.

Sessió 2
A la primera part de la segona sessió del Taller de Cartografia Sonora amb les filletes i fillets de Tercer A i Cinquè A i C, Narcís [NC Acústic] ens ha explicat com funciona i es representa el so i què són les freqüències, visualitzant a temps real l’enregistrament amb un sonòmetre.
Tot seguit, hem fet una escolta col·lectiva i atenta de les gravacions que vàrem fer a partir de la cartografia de la primera sessió i hem jugat a endevinar quins sons eren.
Finalment, en petits grups, hem seleccionat els espectres freqüencials que ens agradaria que fossin representats a la façana del Teatre i hem fet proves de composició.

04 / 2012: Taller culura oral / producció de motlles

Els tallers de producció col·lectiva de motlles de guix de les boques dels alumnes del Col·legi Públic de Sant Lluís han durat 5 matins sencers, ja que hi ha participat quasi tota l’escola!

La idea era que, a partir dels reculls de paraules fets a la sessió anterior, fessim motlles de guix de les boques pronunciant una síl·laba o so d’un mot.

Procés:
– Per grups, hem triat una expressió o paraula dels núvols de paraules creats a partir del recull.
– Cascun/a reprodueix un dels sons que conté la paraula i congela la boca en aquella posició.
– En parelles, es posen les tres capes de bena de guix humida necessàries per fer el motlle cobrint la boca i voltants [de devall del nas fins a la barbeta].
– Esperam uns minuts a la mínima solidificació.
– Extreim el motlle!

04 / 2012: Taller cultura oral / Recull de paraules

El recull de paraules i expressions de la cultura popular santlluïsera ha estat un èxit, hi han participat 8 grups [els tres grups de 3r, els tres de 4t i 5è A i C] de segon cicle i tot el primer cicle del CP Sant Lluís!

Àvies i avis, amics i família, xerradetes de carrer i recerques per la xarxa, han estat les fonts de riquesa popular a les que han recorregut les filletes i fillets de l’escola per a crear l’interesantíssim recull que podeu consultar sencer a la pàgina RECULL DE PARAULES de la wiki compartida amb el col·legi!

Hauríem pogut recórrer als Quaderns de Folklore i encofrar a la façana un seguit de paraules curioses segons el nostre criteri, però en aquest cas trobàvem molt més interessant [sense despreciar el ric treball dels Quaderns] prioritzar les relacions que es generen amb la recerca de les paraules i expressions entre habitants del poble, la transmissió oral entre avis i fillets, la construcció d’un pont generacional i el contagi de l’interès per la identitat lingüística; la façana, contindrà el ressò de tot el procés.
Cal comentar que ens sembla especialment interessant treballar amb la llengua precisament ara que des del Govern de les Illes Balears s’està exercint una coacció a la identitat lingüística de les Illes com feia anys que no vivíem.

11 / 2012: Visita a l’obra amb el CP Sant Lluís

Taller / visita a l’obra amb els fillets i filletes del CP Sant Lluís, coautors de la façana del teatre del poble, en el que hem recreat una mostra del taller de preparació dels taulells al Bar Casino [com vam col·locar les boques, aferrar les lletres d’espuma i els llistons per a les freqüències], hem investigat amb els mestres de casa com es col·locaren els encofrats i, finalment, descobriment col·lectiu de la façana!